İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 70’i sudan oluşuyor. Yetersiz su tüketimi ise baş ağrısından kramplara, tansiyon yükselmesinden mide ekşimesine, ciltte kuruluktan böbrek taşına kadar pek çok soruna kapı aralıyor. Bu nedenle uzmanlar gün içerisinde en az 2,5-3 litre su içilmesini öneriyorlar.
Başta insan metabolizmasının işleyişiyle oluşan atıkların vücuttan uzaklaştırılması olmak üzere birçok önemli görev üstlenen böbreklerde sık karşılaşılan hastalıklardan biri de böbrek taşı olarak karşımıza çıkıyor. Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Cem Şah, bu sorunun gelişmesine yol açan nedenlerinden birinin de yetersiz su tüketimi olduğunu söyleyerek uyarılarda bulunuyor.
Şiddetli ağrıya yol açıyor
Böbrek kanalları içerisinde genellikle bilinmeyen nedenlere bağlı olarak bazı minerallerin birleşip oluşturduğu sert yapılara ‘böbrek taşı’ adı verilir. Değişik büyüklükte ve yapıda olabilen böbrek taşları eğer idrar akışına engel olmuyorsa herhangi bir ağrıya da yol açmazlar. Ancak aniden oluşan ve idrar yollarını tümüyle tıkayan böbrek taşları şiddetli ağrı ve sancıyla hayatı bir anda kâbusa çevirebilir.
Böbrekler metabolizmadaki zararlı atıkları (üre, kreatinin, ürik asit vb.) su ile seyrelterek filtre ederler ve idrar yolu ile dışarı atarlar. Ancak günlük ihtiyaçtan daha az miktarda sıvı alan bireylerde idrar akımı yavaşlayacağı için taşların yanı sıra idrar yolu iltihaplarının da oluşması kolaylaşır.
Ciddi sorunlar gelişebiliyor
Kimi zaman oldukça ağrılı olabilen ve tedavi edilmediği takdirde böbrek kaybına bile yol açabilen böbrek taşı sorunundan korunmanın yollarından biri de bol su tüketiminden geçer. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliği sorununa da yol açabilir.
Günde 2,5-3 litre su için
Taş oluşumunda beslenmeye bağlı faktörler büyük önem taşır. Bundan dolayı doğru beslenerek böbrek taşlarından korunmak mümkün olabilir. Ancak yapılan hataların başında özellikle yaz aylarındaki yetersiz su tüketimi gelir. Sıcak ve bunaltıcı havalarda metabolizmamız normalden çok daha fazla su kaybeder. Buna rağmen çoğu zaman su içmek aklımıza gelmez. Yetersiz su tüketimi ise böbrek taşı oluşumuna kapı aralayan önemli etkenler arasında yer alır. Bu nedenle sorun yaşamamak için susamayı beklemeden günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmesi önemlidir. Ancak söz konusu miktarın içinde günlük tüketilen meşrubat, çay-kahve gibi içecekler sayılmamalıdır. Bu içecekler diüretik (idrar söktürücü) olduklarından suyun yerini tutmazlar.
İdrar renginizi kontrol edin
Yeterince sıvı tüketip tüketmediğimizi anlamanın çeşitli yolları bulunur. Bunu anlamanın en kolay yolu idrar rengine bakmaktır. Yeterli su içen kişinin idrarı açık sarı veya soluk sarı renktedir. Ayrıca normal şartlarda yetişkin bir birey günde 6-7 kere idrara çıkmalıdır. Ancak her bireyin su ihtiyacı farklıdır ve bu durum hava koşullarına, kişinin fiziksel aktivitesine ve eşlik eden hastalıklarına göre değişebilir. Örneğin kalp yetmezliği veya siroz gibi hastalıkları olan bireylere sıvı kısıtlaması önerilir. Eşlik eden herhangi bir hastalık yoksa su tüketimini idrar rengi açık olacak şekilde artırmak hem böbrek taşından korunmak hem de genel sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Web sitemizdeki içeriklerimiz kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmış olup bireyleri herhangi bir tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Lütfen, tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.