Tıbbi Onkoloji

Tıbbi Onkoloji

 

Onkoloji

Onkoloji, vücutta var olan tümörlerin oluşumu, nedenleri, tanısı, tedavisi ve kalıtımla ilişkisini inceleyen bilim dalıdır.

Kemoterapi

Kemoterapi tümörün ilaçla tedavi edilmesi demektir. Cerrahi ve ışın tedavisiyle birlikte, tümör tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Kemoterapi ile tümör hücreleri öldürülür veya tümörün büyümesi durdurulmaya çalışılır. Bazen tek bazen birkaç ilaç çeşitli yollarla verilerek uygulanır.

Tıbbi Onkoloji

Kemoterapi ile ilgilenen bilim dalına “Medikal Onkoloji” veya “Tıbbi Onkoloji”, bu alanda çalışan doktora “Medikal Onkolog (Tıbbi Onkolog)” denir. Medikal onkoloji ayrı bir uzmanlık dalıdır. Medikal onkolog tümör tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir iç hastalıkları uzmanıdır. Tümör tedavisi bir ekip işidir ve mutlaka bu ekibin tüm üyelerinin bulunduğu merkezlerde uygulanmalıdır. Bu ekipte tümör cerrahisi ile ilgili uzman cerrah, ışın tedavisi (radyoterapi) ile ilgili radyasyon onkoloğu, kemoterapi ve hasta bakımı (destek tedavisi) ile ilgili medikal onkolog bulunmalıdır.

İmmünoterapi (Aklıcı İlaç Uygulaması)

Hastanemizde doğrudan kanseri değil bağışıklık sistemini hedef alan, tüm dünyanın kullandığı yeni bir yöntem olan immünoterapi (akılcı ilaç) uygulamaları yapılmaktadır. İmmünoterapi sayesinde vücutta kanser ile mücadele eden savaşçı hücreler kuvvetlendirilerek kanser tedavilerinin yan etkiler azaltılmakta, ileri evre hastalarda bile oldukça iyi sonuçlar alınabilmektedir.


Scalp Cooling Nedir?

Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, bu tedavi şeklinin en sık karşılaşılan yan etkilerinden biridir. Günümüzde, kemoterapiye bağlı saç dökülmesini önlemek için kimi hastalarda Amerika İlaç Dairesi’nin de (FDA) 2015 yılında verdiği kullanım onayı verdiği Scalp Cooling Yöntemi kullanılmaktadır. Basitçe “saçlı deriyi soğutma” şeklinde açıklanabilecek bu yöntemde; cilt kan akımı ve saç foliküllerinin ısısı düşürülmekte, böylece kemoterapi ilaçlarının saç folikülleri üzerindeki olumsuz etkisinin azalması hedeflenmektedir. Bu yöntem en sık ameliyat sonrası koruyucu (adjuvan) veya ameliyat öncesi küçültücü (neoadjuvan) kemoterapi ile tedavi edilen meme kanserli hastalarda kullanılmaktadır. Diğer tedavi modaliteleri ile birlikte kullanımına hasta ve tedaviyi planlayan onkoloji uzmanı birlikte karar vermelidir. Bu yöntemin geniş bir uygulama alanı olsa da hematolojik kanserlerde kesinlikle uygulanmamalıdır. Şimdiye değin yapılan çalışmalarda başarı oranları farklılık göstermekle beraber, hastanın saç kaybı kişiden kişiye ve kullanılan ilaç rejimine göre değişiklik gösterebilir. Hastanemizde, uygun hastalarda Scalp Cooling yöntemi uygulanmaktadır.

Bölüm Doktorları