Öfkenizi 8 Adımda Kontrol Edin

Günümüzün stresli yaşam şartları sık sık öfkelenmemize yol açabiliyor. Ya da kimi insanların karakter yapısı çabuk ve aşırı öfkelenmeye daha müsait olabiliyor. Uzmanlarca oldukça doğal bir duygu olarak tanımlanan öfke, özellikle insanı harekete geçirme noktasındaki bazı durumlarda gerekli olsa da kontrol edilemediğinde genellikle yıkıcı ve olumsuz tepkiler olarak karşımıza çıkıyor.

Öfkenin, yaygın ve doğal bir duygu olduğunun söyleyen Medline Adana Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek “Ancak öfke, kronikleşen ve kontrol edilemeyen bir hal alıyorsa ortada önemli sorun var demektir. Bu durum kişinin sağlığını tehdit ederken, kariyerini ve sosyal ilişkilerini de olumsuz etkiler. Oysa ki bazı önlemler ile öfkeyi kontrol altına almak mümkündür” diyerek önerilerde bulunuyor.

Öfke çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor

Öfke, karşımıza her zaman sadece bir söylem olarak çıkmıyor. Seviyesi arttıkça insan vücudunda bazı belirtilerle de kendini gösteriyor. Kan basıncının yükselmesi, aşırı gergin bir ruh hali, nefes alıp vermede düzensizlik, kalp atışlarında hızlanma, adrenalin seviyesinde belirgin yükselme gibi belirtiler öfkenin fiziksel hali olarak değerlendiriliyor. Sabırsızlık, kişilerle iletişim kuramama, bir eşyaya vurma, fırlatma ya da kişiye şiddet uygulama, diğer insanlara sözlü saldırı gibi belirtiler ise öfkenin davranışsal belirtileri olarak tanımlanıyor.

Sizi neyin öfkelendirdiğini bulun

Öfkeyi tümüyle ortadan kaldırmak mümkün olmuyor. Ancak bu duyguyla yapılan davranışları kontrol edebilmek, bireyin ve toplumun sağlığı açısından oldukça önemli. Bunun için ilk olarak öfkenin altında yatan sebeplere odaklanmak gerekiyor. Bireyin öncelikle duygularına kulak vermesi ve “Ne oldu da ben öfkelendim, beni kızdıran şey neydi?” sorusunu kendi kendine sorması önem kazanıyor. Bu sayede kişiyi neyin öfkelendirdiğini fark etmesi ve bununla baş etme yollarını bulma şansı doğuyor”

Öfkeyi kontrol etmek için neler yapılabilir:

  • Öfke duygusunun yok edilemeyeceğini unutmadan öfkenizin seyrini tanıyın
  • Bedeninizden gelen sinyalleri dinleyin
  • Olayın gelişimini, süreçleri ve alınan tepkileri anlamaya çalışın
  • Öfke paylaşılmadan yok olmaz. Bu nedenle duygu ve düşüncelerinizi net ifade edin
  • Karşınızdakine söz hakkı tanıyın ve dikkatinizi onun yanıtlarına odaklayın
  • Öfkenizi kontrol edemiyorsanız, öfke doğuran ortam ve durumdan uzaklaşın
  • Karakteriniz ne olursa olsun bir başkasına zarar verme hakkınız olmadığını aklınızdan çıkartmayın
  • İşin içinden çıkamıyorsanız konuşmayı başka bir zamana erteleyin.
4.12.2023

Web sitemizdeki içeriklerimiz kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmış olup bireyleri herhangi bir tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Lütfen, tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.