Maymun Çiçeği Virüsü Nedir, Bulaşır mı?

Afrika dışındaki ilk maymun çiçeği salgını 2003 yılında Amerika’da yaşanmıştır. Mayıs 2022’de ise endemik olmayan ülkelerde maymun çiçeği vakaları rapor edilmeye başlanmıştır.

Aynı yıl İngiltere’de de tespit edilen hastalık, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İtalya gibi ülkelerde de görülmüştür. Bulaş, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları ve deri döküntüleri ile direk temas sonucu gerçekleşmektedir. İnsandan insana bulaş oldukça zordur.

Solunum salgıları ile bulaş için yakın ve uzun süreli temas gereklidir. Kuluçka süresi 5-21 (ortalama 6-13) gündür. Ateş, halsizlik, kas eklem ağrıları, baş ağrısı ve lenf bezlerinde şişmeler ile başlayan hastalığın 1-3. gününde döküntüler ortaya çıkmaya başlar.

Döküntüler gövdeden çok yüz, kol ve bacaklarda görülür. Döküntülerin içi sıvı ile dolu olup miktar olarak çok fazla olabilir. Genel olarak kendi kendini sınırlayan bir hastalık olsa da ağır vakalar görülebilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'daki tecrübelerden yola çıkarak çiçek aşısının maymun çiçeğinden yüzde 85'e kadar koruma sağlayacağını bildirmiştir. Ancak çiçek hastalığı dünyadan kalktığı için uzun yıllardır aşı yapılmamaktadır. Virüs, özellikle son dönemde daha farklı şekillerde ve farklı insan popülasyonlarında da etki göstermeye başlamıştır.

15.08.2024

Web sitemizdeki içeriklerimiz kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmış olup bireyleri herhangi bir tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Lütfen, tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.