Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik cerrahi vücutta alışılagelmiş geniş kesiler yapmadan, birkaç ayrı noktadan vücuda yerleştirilen kalem inceliğinde metal borular (trokar) ve bir kamera yardımı ile gerçekleştirilen ameliyatlardır.

Uterusun (Rahim) alınması (histerektomi), uterus myomlarının çıkartılması (myomektomi) , dış gebelik operasyonları, over (yumurtalık) kistleri operasyonları, endometriozis olgularının tanı ve tedavisi, rahim sarkıklığına yönelik asma operasyonları (sakrokolpopeksi, histerosakropeksi) , idrar torbası sarkmasına yönelik onarımlar (paravaginal defekt tamiri), erken evre rahim, yumurtalık ve rahimağzı kanser ameliyatlarıaçık ameliyatın risk ve komplikasyonlarına maruz kalmadan laparoskopi ile yapılabilir.

Özellikle kadın üreme sistemi kanserlerinde laparoskopik cerrahi ancak seçkin merkezlerde ve bu konuda deneyim ve ekipmana sahip jinekolog onkologlarca yapılmaktadır. Normalde karın ön duvarının idrar torbası seviyesinden göğüs kafesinin ön kısmına kadar kesilerek yapılan kadın kanserleri açık ameliyatları işlemin zorluğu kadar iyileşme süresinin uzunluğu, komplikasyon oranının yüksek olması ve ek kanser tedavilerine geçileceğinde meydana gelen gecikmeyle bilinir. Oysa aynı kanser ameliyatlarının laparoskopiyle yapılması bütün bu sorunları anlamlı şekilde azaltmaktadır

Günümüzde dünyanın seçkin kanser merkezlerinde olduğu gibi hastanemizde de kadın üreme sistemi kanserlerinin cerrahileri laparoskopi ile yapılmakta ve hatta mümkün olan bütün ameliyatlar laparoskopik ya da robotik cerrahi şeklinde gerçekleştirilmektedir.