Tıbbi Onkoloji Bölümümüze bağlı olarak hizmet veren Kemoterapi Ünitemizde, hastaların ayaktan tedavileri yürütülmektedir. Ünitemizde bulunan hasta tedavi koltuklarında, hastalarımıza kemoterapi uygulanmaktadır. Hastalarımıza kemoterapi öncesi eğitim verilmekte ve yan etkiler açısından değerlendirilmektedir.
Kemoterapi tümörün ilaçla tedavi edilmesi demektir. Cerrahi ve ışın tedavisiyle birlikte, tümör tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Kemoterapi ile tümör hücreleri öldürülür veya tümörün büyümesi durdurulmaya çalışılır. Bazen tek bazen birkaç ilaç çeşitli yollarla verilerek uygulanır.
Kanserin türü ve gelişme evresine göre değişmekle birlikte kemoterapinin kullanım amaçları şunlardır:
Saç dökülmesi kemoterapinin en sık sebep olduğu yan etkisi olmasına karşın diğer yan etkilerle karşılaştırıldığında bu belirtinin önlenmesi ya da yönetilmesine dair daha az bir ilgi ve önem vardır. Dünyada bu konuda çeşitli bilimsel çalışmalar olmakla birlikte saçlı deri soğutma sistemi "Scalp Cooling System" bu çalışmalar içerisinde en etkili ve bilimsel olarak ispatlanmış yöntemdir.
Kemoterapi ile ilgilenen bilim dalına “Medikal Onkoloji” veya “Tıbbi Onkoloji”, bu alanda çalışan doktora “Medikal Onkolog (Tıbbi Onkolog)” denir. Medikal onkoloji ayrı bir uzmanlık dalıdır. Medikal onkolog tümör tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir iç hastalıkları uzmanıdır. Tümör tedavisi bir ekip işidir ve mutlaka bu ekibin tüm üyelerinin bulunduğu merkezlerde uygulanmalıdır. Bu ekipte tümör cerrahisi ile ilgili uzman cerrah, ışın tedavisi (radyoterapi) ile ilgili radyasyon onkoloğu, kemoterapi ve hasta bakımı (destek tedavisi) ile ilgili medikal onkolog bulunmalıdır.
Hastanemiz medikal onkoloji bölümü ilimizde, bölgemizde ve hatta ülkemizde isim yapmış dalında uzman doktorlarıyla hizmet vermektedir.
İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji