Hamilelik, kadın vücudunda birçok fiziksel ve hormonal değişikliğe neden olan özel bir süreç. Ancak bu değişiklikler bazen anne adayının kendini harika hissetmesini sağlarken bazen de çeşitli sorunlara da kapı aralayabiliyor.“Her kadın hamileliği farklı deneyimlese de bazı şikayetler hemen hemen tüm anne adaylarında yaygın olarak görülüyor. Neyse ki gerekli önlemler alınarak bu yakınmalardan büyük oranda korunmak mümkün olabiliyor” diyen Medline Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Sarı Demir, hamilelikte en sık karşılaşılan 5 şikayeti ve başa çıkma yöntemlerini anlattı.
Mide Bulantısı ve Kusma(Sabah bulantıları)
Hamileliğin en yaygın ve bilinen şikayetlerinden biri mide bulantısı ve kusmadır. Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkar ve özellikle sabahları daha yoğun hissedilir. Genellikle ilk hamileliklerde, genç kadınlarda ve ikiz hamileliklerde daha şiddetlidir.
2. Halsizlik ve YorgunlukHamilelik sürecinde vücudun artan enerji ihtiyacı ve değişen hormon seviyeleri nedeniyle anne adayları kendilerini normalden daha yorgun hissedebilir. Özellikle ilk 3 aylık dönemde progesteron hormonunun yükselmesi, uyku hali ve halsizlik hissini artırır.
3. Sırt ve Bel AğrılarıHamilelik ilerledikçe büyüyen rahim ve değişen vücut ağırlık merkezi, sırt ve bel bölgesinde baskıya neden olabilir. Özellikle 2. ve 3. üç aylık dönemde bu şikayetler artar. Bazı kadınlarda hamilelik sonrasında da kalıcı şikayetler devam edebilir.
4. Kabızlık ve ŞişkinlikGebelikte yükselen progesteron hormonu, bağırsak hareketlerini yavaşlatır ve bu durum ise kabızlığa yol açabilir. Aynı zamanda rahmin büyümesi bağırsaklara baskı yaparak şişkinlik hissini de artırabilir.
5. Sık İdrara ÇıkmaHamileliğin erken dönemlerinde artan progesteron hormonu ve böbreklerin daha fazla çalışması nedeniyle sık idrara çıkma ihtiyacı oluşur. Ayrıca hamileliğin ilerleyen aylarında büyüyen rahim mesaneye baskı yaparak bu durumu daha da artırabilir.
Web sitemizdeki içeriklerimiz kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmış olup bireyleri herhangi bir tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Lütfen, tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.