Göğüs Ağrınızın Nedeni “Kalp Gribi” Olabilir!

İnfluenza adı verilen virüsün yol açtığı grip, yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren bir mevsim hastalığı olarak tanımlanıyor ve genellikle de çok fazla önemsenmiyor. Ancak bu durum kimi zaman hesapta olmayan ciddi sağlık sorunlarına kapı aralayabiliyor.

Grip virüsü, akciğeri tuttuğunda zatürreye neden olurken, kalbe yerleştiğinde ise miyokardit adı verilen bir kalp hastalığına neden olabiliyor. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı veya grip gibi yaygın viral enfeksiyonlar sonrası görülme ihtimali bulunan bu durum, halk arasında “kalp gribi” olarak biliniyor. Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, kalp gribinin nadir görülen ancak ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorun olduğunu söyleyerek uyarılarda bulunuyor.

Grip virüsü kalp kasını etkiliyor

“Kalp gribi, tıp literatüründe “viral miyokardit” olarak adlandırılan ve genellikle viral enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkan bir kalp kası iltihabı olarak tanımlanıyor. Virüsler, kimi zaman doğrudan kalp kasını enfekte ederek ya da bağışıklık sisteminin aşırı tepkisine neden olarak miyokarditi tetikleyebiliyor. En sık rastlanan etkenler arasında Coxsackie virüsleri, adenovirüsler ve influenza virüsleri yer alıyor.

Erkeklerde daha sık görülüyor

Kış aylarında oldukça sık rastlanan gribin yayılım gösterdiği organların başında akciğer ve kalp geliyor. Bunun sonucu gelişen kalp gribi ise daha çok 20-50 yaş arasındaki erkeklerde görülüyor. Bu durumun nedeni ise kalp damar hastalıklarının erkeklerde kadınlara oranla daha sık gelişmesi ve erkek kalbinin bu hastalıklara karşı daha duyarlı olması diye biliniyor.

Belirtiler soğuk algınlığı ile benzeşiyor

Kalp gribi, hafif bir soğuk algınlığı belirtileri ile başlayabiliyor. Bu belirtiler daha sonra yerini nefes darlığı, çarpıntı ve özellikle de batıcı özelliğe sahip göğüs ağrısına bırakıyor. Bazı durumlarda grip benzeri belirtiler geride kalırken, altta yatan kalp kası hasarı devam ediyor. Şiddetli vakalarda, kalp yetersizliği veya düzensiz kalp ritimleri gibi ciddi sonuçlara yol açabildiğinden bu belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor.

Tedavi edilmezse kalıcı sorunlara yol açıyor

Kalp gribi tedavi edilmezse, kalp kasında kalıcı hasara, kalp ritim bozukluklarına ve kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bundan dolayı özellikle viral enfeksiyonlar sonrasında ortaya çıkan şiddetli semptomlarda zaman kaybetmeden, kontrol amaçlı olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulması önem kazanıyor.

Farkındalık hayat kurtarıyor

Grip gibi yaygın enfeksiyonların yalnızca solunum yollarını değil, aynı zamanda kalp sağlığını da etkileyebileceğinin akıldan çıkartılmaması gerekiyor. Çünkü kalp gribi, hayatı tehdit edebilen ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor. Bu nedenle viral enfekyonlara karşı alınan genel tedbirlerin özellikle kış aylarında daha titiz bir şekilde uygulaması gerekiyor.

İşte öneriler:

  • Grip aşısı olmak
  • Bağışıklık sistemini güçlü tutmak
  • Enfeksiyonlardan korunmak için hijyen kurallarına uymak
  • Kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmak
  • Bulunulan ortamı sık-sık havalandırmak
  • Kişisel el hijyenine dikkat etmek
  • Maske kullanmak
  • Düzenli sağlık kontrollerini aksatmamak
20.12.2024

Web sitemizdeki içeriklerimiz kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmış olup bireyleri herhangi bir tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Lütfen, tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.