Bu kış influenza, adenovirüs, RSV derken birçok virüsün neredeyse ara vermeden hastalıklara neden olması, hastalarda uzayan, inatçı öksürüğe de yol açtı. Ancak geçmeyen öksürükler kimi zaman yalnızca bir gribal enfeksiyonun uzmasına bağlı olabilirken kimi zaman KOAH veya kanser gibi önemli hastalıkların da habercisi olabildiğinden tedbiri elden bırakmamakta fayda bulunuyor.Genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu öksürüğün bazen yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini anlatan Medline Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, bu nedenle uzun süre geçmeyen öksürük şikâyetlerinde altta yatan nedenin mutlaka araştırılması gerektiğini söyleyerek önemli bilgiler veriyor.
Öksürük, hava yollarının temizlenmesini ve alt solunum yollarına yabancı maddelerin girmesini önleyen önemli bir savunma mekanizmasıdır. Solunum yolumuza kaçan bir yabancı cisim, mikrop, virüs, toz, polen veya oluşan fazla ifrazat bu yolla atılır. Ancak uzun süren inatçı öksürükler, akciğerler ile ilgili ciddi sorunların habercisi de olabilir. Nadir olmakla birlikte akciğer dışı bazı hastalıklar da öksürüğe yol açabilir.
Öksürük 3 haftayı geçiyorsa araştırılmalıdır
Öksürüğün en sık görülen nedenlerinin başında astım, reflü, sinüzit ve grip gibi çeşitli hastalıklar gelir. Ancak zatürre, akciğer kanseri, tüberküloz ve KOAH gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ve sigara kullanımı da kronik öksürüğe yol açabilir. Öksürük ortalama olarak 3 haftayı geçtiğinde ‘uzun süreli’, 8 hafta sürdüğünde ise ‘kronik’ olarak adlandırılır. Ancak gribal enfeksiyona yakalanmış hastaların ortalama 3 haftayı geçen öksürük şikâyetlerinin de dikkate alınması gerekir. Özellikle, yüksek ateş ve uzamış öksürüklerde zatürreden şüphe edilmelidir.Astım, kronik öksürüğe yol açarKronik öksürüğün en sık görülen nedenlerinden biri olan astım hastalığı normalde hırıltı, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve öksürük ile kendini gösterir. Fakat astımda mutlaka nefes darlığı olmak zorunda değildir. Sadece öksürükle seyreden astımlar da vardır. Özellikle geceleri başlayan, uykudan uyandıran, efor ile gelen bir öksürük ilk anda astımı akla getirir.Akciğer kanserinin habercisi olabilirAkciğer kanseri dünyada en sık görülen kanser türü olup toplumdaki sigara tüketiminin artması ile beraber artık kadınlardaki görülme sıklığında da artış gözlenmektedir. Akciğer kanserini haber veren öksürük, özellikle sigara içimine bağlı olarak değerlendirildiğinde ne yazık ki hastalığın tanısında gecikmeye yol açar. Bu nedenle uzun süre öksürük şikâyetleri geçmeyen hastaların akciğer kanseri yönünden de araştırılması çok önemlidir.Erken tanı tedaviye imkân tanırUzun süren öksürük şikâyetinin ciddiye alınarak zaman kaybetmeden tedaviye başlanması, tedaviyi kolaylaştırmanın yanı sıra hastanın yaşam konforuna hızla geri kavuşmasına da imkân tanır. Bunların ötesinde kimi zaman hayat kurtarıcı bir rol üstlenir. Öksürüğün süresi, nedeni açısından önemlidir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden gerileyen öksürük yakınması çoğunlukla tedaviye gerek olmayan bir gribal duruma bağlı iken, özellikle 3 haftadan uzun süren öksürük yakınması olan hastaların bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önerilir. Bu gibi durumlarda tedavide ilk adım muayene, hasta öyküsünün alınması ve nedenin belirlenmesine yönelik tetkiklerin yapılmasıdır. Bunların dışında gerekli görüldüğü takdirde akciğer tomografisi ve bronkoskopi gibi ileri tanısal yöntemlere de başvurulabilir.
Web sitemizdeki içeriklerimiz kayıt tarihindeki bilimsel verilerle göre hazırlanmış olup bireyleri herhangi bir tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Lütfen, tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.